Çevre Komisyonu çalışmalarını sürdürüyor

Kazdağları’nda ve çevresinde yaşanan çevre felaketlerini araştırmaya başlayan İl Genel Meclisi Çevre Komisyonu üyeleri, gerçekleştirdiği ziyaretlerle bilgi ve bazı dokümanları toplamaya başladı. Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant’ı ziyaret eden komisyon üyeleri en son olarak ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi’nden de Kazdağları ile ilgili belgeleri aldı. Kazdağları’nın yok olmaması ve çevrenin zarar görmemesi için çok uluslu altın tekelleriyle mücadele eden çevreciler de, Kazdağları’ndaki altın arama çalışmalarında yaşanan çevre felaketi ile ilgili bilgi ve belgeleri komisyon üyelerine teslim etmek üzere çalışıyor. Bu kapsamda harekete geçen İl Genel Meclisi Çevre Komisyonu üyelerinin, araştırma çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte değerlendirme aşamasında Kazdağları’ndaki altın arama çalışmalarıyla ilgili hangi kararı vereceği ise kamuoyunda merak uyandırıyor.
Yaşam savunucuları tarafından bilgilendirildiler.
Gerçekleştirilen araştırma çalışmalarıyla ilgili bilgiler veren MHP İl Genel Meclisi Grup Başkan Vekili Halil Rüştü Akgün, çevrecilerin komisyona sunacağı bilgi ve belgeler için hazırlık yaptığını belirterek; “Komisyon üyeleri olarak, geçtiğimiz Pazartesi günü Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant’ı ziyaret ettik. Kendisi tarafından komisyonumuza bilgilendirme yapıldı. Ayrıca, bu güne kadar ellerinde birikmiş olan doküman ve materyallerden takdim edecek. Şu anda bunun hazırlıklarını yapıyorlar. Hicri bey ile beraber Kirazlı çevresinde yapılan sondaj çalışmalarını birlikte gezeceğiz” dedi.
Kazdağları’nın eko sistemi araştırılıyor.
İl Genel Meclisi Çevre Komisyonu, Kazdağları’ndaki canlı türü ve endemik bitki örtüsünü de araştırıyor. ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi ile de bir görüşme yaptıklarını ifade eden Akgün, Kazdağları’nda yaşayan canlıların yanı sıra bitki florası üzerinden yapılan ciddi çalışmalarında belgelerini topladıklarını kaydetti. Akgün; “ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi’nin yetkilileri ile de görüştük. Bugüne kadar yapmış oldukları çalışmalar hakkında bilgi aldığımız ziyaret çok olumlu geçti. Kazdağları’nda yaşayan canlılar ve bitki florası üzerinden çok ciddi çalışmaları olduğunu gördük. Onlardan da gerekli bilgi ve dokümanları alıyoruz. Önümüzdeki günlerde de birkaç tane bölgeye gideceğiz. Bu ziyaretlerde de köylülerle görüşeceğiz. Daha sonra da altıncıların kurmuş oldukları derneklerle de görüşme yapacağız. Ancak bu ziyaretlerin gününü henüz belirlemedik” diye konuştu.
“Değerlendirme aşamasına geçmedik”
İl Genel Meclisi Çevre Komisyonu’nun son araştırma çalışmaları doğrultusunda altın arama çalışmaları ile ilgili düşüncelerini önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacaklarını dile getiren Akgün şu şekilde konuştu: “Şu anda bilgi ve belge toplama aşamasındayız. Henüz değerlendirme aşamasına geçmedik. Bilgileri alıp, tarafların görüşlerini toplayıp daha sonra objektif bir değerlendirme yapacağız. Bu değerlendirmemizi de kamuoyuna açıklayacağız. Bu konu ile ilgili bir değerlendirme yaparsak, sübjektif bir değerlendirme olur. Çevre Komisyonu olarak bu konudaki görüşlerimizi Çanakkale halkıyla paylaşacağız, onun dışında da ayrıca bakanlık nezdinde bazı girişimlerde bulunacağız.”
Madenciye ÇED işlemiyor!
Kazdağları’nda yapılmak istenen altın işletmeciliği ile ilgili resmi prosedürler bir bir tamamlanıyor. Yöre köylüleri tarafından yaptırılmayan Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) toplantılarına rağmen altın madencisi şirketlerin ÇED raporları ardı ardına onaylanmaya başladı. Öte yandan 1993-2012 yıllarını kapsayan ÇED istatistikleri, bu sürecin formaliteden öte bir anlam taşımadığını bir kez daha ortaya koyuyor. Bu yıllar arasında yapılan 33 bin 851 başvurudan sadece 32 tanesine onay verilmemiş! Ufak tefek değişikliklerle bu 32 başvurudan 25’ine daha ÇED olumlu belgesi verilirken, 19 yılda ÇED izni verilmeyen proje sayısı sadece 7!
Altıncılar Gün sayıyor
Çan, Bayramiç, Lapseki ve merkez ilçeyi de kapsayan alanda yıllardır sondaj çalışması yapan ve artık gelinen noktada üretim için ÇED raporları da onaylanan firmalar üretime geçmek için gün sayar hale geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün internet sitesinden yapılan duyurularda, Çan’a bağlı Kızılelma Köyü sınırlarındaki “Çamyurt Altın Madeni Ocağı”, Söğütalan Köyü yakınlarında bulunan “Ağıdağı Altın Madeni Ocağı” ve Çanakkale merkeze bağlı, Kirazlı Köyü sınırları civarındaki, “Kirazlı Altın-Gümüş Madeni Ocağı” projeleri için hazırlanan ÇED raporlarının onaylandığı açıklandı. Açıklamada bakanlıkça onaylanan üç ÇED raporunun da “halkın görüşüne” açıldığı yer aldı. Kızılelma ve Söğütalan’da Alamos Gold adlı Kanadalı Şirkete ait olan Kuzey Biga Madencilik A.Ş. tarafından yapılmak istenen ÇED halkın bilgilendirmesi toplantıları, köylüler tarafından yaptırılmamıştı.
Google'da paylas

who over

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 yorum:

a dedi ki...

ilçemiz sınırları içinde sadece altın madencileri yok.mesela feldispat çıkartmak için açılan madenler var.bunlara gedik atlı mevkiinde son açılan maden ocağı da eklendi.mollahasanlar köyünü uzaktan bakıldığında maden ocağına çeviren zafer mad.nak.san.t.c.ltd.şti. kurşunlu köyünün çevresindeki çam ormanlarındave tarihi truva uygarlığı dönemine kadar giden skepsis antik kentinin sınırına bitişik bir yerde ,İR:52259 nolu sahada maden çıkartmak için valiliğe proje tanıtım dosyası nı sundu.

a dedi ki...

ancak köyümüzdeyaşayanların tümü ortak bir dilekçe yazarak maden ocağının açılmasını istemediklerini ve maden ocağından çıkacak gürültüden tozdan sağlıklarını yitireceklerini ayrıca oluşacak titreşimlerden de zaten eski olan evlerinin üstlerine yıkılarak can kaybına neden olacağını başbakanlığa sağlık bakanlığına çevre bakanlığına ve cumhurbaşkanlığına devlet denetleme kuruluna bildirdiler.

Ali Derya Cengel dedi ki...

köylülerin çabaları sonucu devletin denetleme mekanizmaları harekete geçti ve madencilik şirketinin proje tanıtım dosyasında 9 önemli eksik bulundu.şimdilik durum belirsiliğini koruyor ama bürokratların da köylüler kadar doğayı koruması gerçekleşmezse , madencilerin her müracaatlarını ve her taleplerini kontrol etmeksizin onaylarlarsa kazdağları bu gidişle tek bir ağacın kalmadığı kayalıklara dönecek.