TROYA HAZİNELERİ TÜRKİYE'DE
Osmanlı İmparatorluğu'nun iadesi için ilk kez yargı konusu yaptığı objelerden bazıları Türkiye'ye getirildi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 1 Eylül'de ülkeye getirilen Troya'nın M.Ö. 3. bin yıla tarihlenen eserlerinin izinin 2009 yılından bu yana sürüldüğünü söyledi. İlyada Destanı ile ünlenen ve Osmanlı döneminde keşfedilen Troya Antik Kenti'ne ait küpe, kolye, diadem, bilezik, pendanttan oluşan 24 adet altın eser Türkiye'ye getirildi. Bu eserlerin tanıtımı Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde düzenlenen toplantı ile yapıldı. Toplantıda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, eserlerin Osmanlı'nın iadesi için yargı konusu yaptığı ilk objelerden olduğunu kaydetti. 2009 yılından bu yana izleri sürülen parçaların, Pensilvanya Üniversitesi Arkeoloji ve Antropoloji Müzesi'nden hiçbir bedel ödenmeksizin getirildiğini aktardı.
Günay, Çanakkale Troya Müzesi tamamlanıncaya kadar Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenecek eserlerin Türkiye'ye getirilmesinde Penn Müzesi'nin sahip olduğu arkeolojik etiğin son derece etkili olduğunu aktardı. Günay, bu müze ile sergiler konusunda bazı işbirlikleri yapılacağını kaydetti. Antik Çağ'ın İstanbul'u olarak adlandırdığı Troya'nın 9 kez yıkılıp yeniden yapıldığını hatırlatan Günay, getirilen eserlerin 2. döneme ait olduğunu ifade etti. Bakan Günay, bugüne kadar yurt dışından getirilen tarihi eserler hakkında da kısa bir bilgi verdi.
2007 yılı eylül ayından, bu yılın eylül ayına kadar; Avusturya, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, İsviçre, Hırvatistan, ABD ve Sırbistan'dan toplam 3 bin 336 eserin Türkiye'ye iadesinin sağlandığını belirten Günay, "Yakında Bulgaristan'dan da çok sayıda eser gelecek. O zaman bu sayı 4 binin üzerine çıkmış olacak." diye konuştu. Eserlerin göreve başlamasının 5. yıl dönümünde Türkiye'ye geldiğini söyleyen Günay, bu durumun da kendisi için ayrı bir önem taşıdığını vurguladı.
0 yorum:
Yorum Gönder