Canlı Müzik Eşliğinde Alabalık Sağımı
Çanakkale'nin Bayramiç İlçesi'nde Kazdağları'ndaki Evciler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne ait alabalık tesisindeki damızlık alabalıkların sağımı, narkoz ile bayıltma yerine balıkların canlı çalınan Türk sanat müziği eserleri eşliğinde sakinleştirilmesiyle yapılıyor. Damızlık alabalıklara narkoz vermek istemeyen tesis görevlileri, sağım gününde tesise darbuka, klarnet ve kemandan oluşan saz heyetini çağırıyor. Çalınan Türk sanat müziği eserleri eşliğinde, ağırlıkları 5 ile 10 kilo arasında değişen alabalıklar sakinleştiriliyor.
Tesis görevlileri, balıkları kepçeyle yakaladıktan sonra havuzun içindeki bir leğene alarak elle masaja başlıyor. Canlı müzik eşliğinde gerçekleşen sağım ile erkek alabalıklardan sperm elde edilirken, dişi alabalıklardan ise yumurta sağımı yapılıyor. Evciler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne ait alabalık tesisinde işçi olarak çalışan Bayram Tosun, daha iki yıl öncesine kadar alabalıkların sağımını narkoz ile bayıltarak yaptıklarını söyledi. İlk olarak geçen yıl canlı müzik eşliğinde deneme yaptıklarını ve başarılı sonuç aldıklarını belirten Tosun, "Bu yıl yeniden canlı müzik eşliğinde sağım yaptık. Balıklar müziği duyunca sakinleşiyor.
Zarar vermeden yakalayıp sağımı gerçekleştirebiliyoruz. Saz heyeti sağım süresince 10 saat sanat müziği eseri çalıyor. Bir günde bu işlemi tamamlıyoruz" dedi. Bu yıl yapılan sağım sonucu elde edilen yumurtaların dölleneceği ve bu uygulama ile 500 bin yavru alabalık üretileceği belirtildi.
'MÜZİĞİN SAKİNLEŞTİRİCİ ÖZELLİĞİ VAR'
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sebahattin Ergün, bazı balık türleri üzerinde yapılan araştırmalarda, klasik ve country müziğin sakinleştirici etkisinin görüldüğünü söyledi. Müziğin, insanların yanı sıra birçok hayvan türü üzerinde de olumlu etkiler yaptığını belirten Doç. Dr. Ergün, "İnsanlara bazı rahatsızlıklarının tedavilerinde çeşitli müzikleri dinlemeleri öneriliyor. Yine özellikle ineklerin sağımı sırasında çalınan müziğin hayvanı sakinleştirdiği biliniyor. Sazan ve Japon balığı üzerinde de müziğin sakinleştirici özelliği yarattığı konusunda bilimsel çalışmalar var. Müzik, sağım sırasında alabalıkları da sakinleştirebilir" diye konuştu.
2 yorum:
Verimli olmuştur umarım.Bu balığı Sağarken, yerken hatta içerken de müzik gerekiyor.Beşikten, mideye kadar hizmet olmalı.Güzel çalışma olmuş.Emeği geçenlere saygılar.
Verimli olmuştur umarım.Bu balığı Sağarken, yerken hatta içerken de müzik gerekiyor.Beşikten, mideye kadar hizmet olmalı.Güzel çalışma olmuş.Emeği geçenlere saygılar.
Yorum Gönder