Mehmet Akif Ersoy'un Sit Alanında Yıkılan Evi İçin 12 Yıl Sonra Soruşturma
Çanakkale'nin Bayramiç İlçesi'nde, İstiklal Marşı'nın yazarı mili şair Mehmet Akif Ersoy'un çocukluğunun geçtiği ve SİT alanında bulunan evin izinsiz yıkılmasıyla ilgili savcılık soruşturma başlattı.
Camicedit Mahallesi, Şair Mehmet Akif Ersoy Sokak'ta, kentsel SİT alanındaki, Reşit Tümer'e ait koruma altındaki, Mehmet Akif Ersoy'un çocukluğunun geçtiği 2 katlı, tescilli kagir ev, 2001 yılında yıkıldı. Olay, 12 yıl sonra fark edilince yerel basına yansıdı. Bayramiç Belediye Başkanı CHP'li İsmail Sakin Tuncer, arşivlerde yaptıkları incelemede, 1 Mart 2001 tarihinde Aytimur Küçükler'in başkan olarak görev yaptığı dönemde Bayramiç Belediyesi olarak, evin yarısının yıkıldığı ve tehlike oluşturduğuna dair tutanak bulduklarını söyledi.
Başkan Tuncer, durumun Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürü Ertan Korkmaz'a bildirildiğini, müdürün de belediyeye şifaen "Yıkın o zaman" talimatını verdiği belirtti. Başkan Tuncer, bu ilginç diyalogun 1 gün sonrasında evin yerinde olmadığı farkedilince, belediyenin kurula bir yazı yazıp, evin yıkıldığını bildirdiğinin tutanaklardan anlaşıldığını açıkladı. Belediye Başkanı İsmail Sakin Tuncer, 7 yıl önce kendisi başkan seçildikten sonra yıkılan ve uzun süreden bu yana otopark olarak kullanılan Mehmet Akif Ersoy'un çocukluğunun geçtiği evin arsasını kamulaştırmak için harekete geçtiklerini söyledi. Arsanın değerini belirlemek için başlatılan hukuki sürecin devam ettiğini anlatan Başkan Tuncer, şunları söyledi: "Bu süreç tamamlanıp arsayı kamulaştırdıktan sonra üzerine evi yeniden yapacağız. Elimizde evin orijinal halini gösteren resimler var. Bu resimlere göre evi yeniden inşa edip müze haline getireceğiz.
Mehmet Akif Ersoy'un doğum yeri nüfus cüzdanında Bayramiç olarak gözüküyor. 12 yaşına kadarda bu evde yaşadığı biliniyor. Bir çok anı yazısında Bayramiç'ten ve bu evden bahsediyor. Onun mirasına sahip çıkacağız." Bayramiç Cumhuriyet Savcılığı, SİT alanıdaki evin izinsiz olarak yıkıldığı yönündeki haberler üzerine soruşturma başlatarak, Bayramiç Belediyesi'nden bu süreçle ilgili belgeleri istedi.
Evi yakan veya yakanlar tespit edilmesi halinde haklarında yasal işlem yapılacağı belirtildi.
2 yorum:
bırakın bu işleri sizi gidi rantiyeciler sizi.
Şu Boğaz harbi nedir? Var mı ki dünyâda eşi?
En kesif orduların yükleniyor dördü beşi. diye devam eden büyük üstad M.Akif Ersoy Bu şiiri Çanakkale savaşında bulunmadığı halde savaş esnasında mısırda bu şiri kaleme almıştır. Tanzanya / Zanzibarda dolaşırken Zanzibarın merkezinde byük bir yapı gördüm yanımdaki rehbere bu nedir diye sorduğum da şunu söyledi Bu Yapı yıllar önce Osmanlı Yemen Valisi tarafından gönderilen Altınlar ile yapıdı dedi osmanlı o dönemde Zanzibar Hükümetine osmanlıya bağlamış ve bu şekilde yardımda bulunmuş evet sonuç olarak bizler Büyük Üstadın evine bile sahip çıkamazken onlar hale osmanlı eserlerlerine sahip çıkıyorlar burda şunu sormak istiyorum Başkan Eğitimci olduğunu vurguluyor ama büyük üstadı anlayamamış hala mehmet akif ersoyu bayramiç gelen birisi Akifin orda doğduğunu bilemiyor çünki M.Akif ile ilgili bayramiçin hiçbir yerinde Hiçbir tanıtıcı done yok... Demekki yöneticiler bunu vurgulamak istemiyormu deve güreşlerine yatırım yapmasını bilen ecdadına sahip çıkamayan sizler... Allah ecdadına sahip çıkanları ecdaddını bilenleri yönetici eylesin.
Yorum Gönder