Çanakkale- İzmir Yolunda Ulaşım Tek Şeritten Sağlanıyor




Çanakkale- İzmir karayolunun 18'inci kilometresindeki viyadük, heyelan nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Düşen kütle nedeniyle dün gece ulaşıma kapanan Çanakkale- İzmir karayolunda, viyadüğün açık kalan Çanakkale'den İzmir'e gidiş şeridinden kontrollü olarak trafik verilmeye başlandı. Viyadükteki toprak kütlesi ve kaya parçalarını temizleme çalışmaları sürüyor.

Geçen yıla kadar Çanakkale- İzmir karayolu olarak kullanılan yol, yeni yolun yapılmasıyla Erenköy Beldesi bağlantı yolu oldu. Bölgede 21 Ocak'ta başlayan heyelanlar, dün itibariyle hızlanıp Erenköy bağlantı yolunu tamamen yuttu. Dün saat 19.00 sıralarında ise Erenköy bağlantı yolunun Çanakkale Viyadüğü'nün yanı başındaki bölümü kaydı. Bağlantı yolundan kopan son kütle, Çanakkale- İzmir karayolu üzerinde bulunan Çanakkale Viyadüğü'nün bir şeridinin üzerine düştü. Çanakkale- İzmir karayolu da 1 saat süreyle ulaşıma kapatıldı. Karayolları ekiplerinin incelemesinin ardından, viyadüğün açık kalan Çanakkale'den İzmir'e gidiş şeridinden kontrollü olarak trafik verilmeye başlandı. Güvenliği sağlamak için trafik ekipleri ise gece boyu bölgede nöbet tuttu.

BÜYÜK BİR KÜTLE KOPTU

Gece boyu devam eden sağanak yağışın da etkisiyle birlikte çeken Erenköy Beldesi bağlantı yolunun üst kısmında Hektor Koruluğu olarak bilinen tepeden de 200 metre uzunluğunda büyük bir toprak kütlesinin kaydığı görüldü. Tepeden kayan kütle ve çöken bağlantı yolu, alt kısımda bulunan Çanakkale Viyadüğü'ne dayanıp, ayaklarına baskı yapmaya başladı. Sabah erken saatlerden itibaren Karayolları 14'üncü Bölge Müdür Yardımcısı Bekir Koç, Çanakkale Viyadüğü'ne gelerek inceleme yaptı. Karayolları'na bağlı bir kepçe ve kamyon ise Çanakkale Viyadüğü'nün üzerine düşen toprak yığını ve kaya parçalarını kaldırmak için çalışma başlattı.

ALTERNATİF GÜZERGAH HAZIR

Çanakkale- İzmir karayolunda ulaşım halen, Çanakkale Viyadüğü'nün Çanakkale'den İzmir istikametine gidiş şeridinden sağlanıyor. Bu şeridin ortasına konan kuleler ile yol ikiye bölünürken, Viyadük üzerinde görev alan trafik polisleri kontrollü olarak geçişleri sağlıyor. Ancak, Çanakkale Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Bölge Trafik Müdürlüğü ve Karayolları ekipleri, Çanakkale Viyadüğü'ndeki tehlikenin büyümesi ve tamamen trafiğe kapatılması halinde sürücülerin kullanacakları alternatif güzergahı da belirledi. Çanakkale-İzmir karayolunun trafiğe kapatılması halinde küçük araçlar için Çanakkale-Çan-Etili-Bayramiç-Ezine-İzmir güzergahı, büyük araçlar için ise Edremit- Havran ayrımından Balıkesir- Susurluk- Bandırma güzergahını belirledi.

UCUBE VİYADÜK

Erenköy Beldesi Belediye Başkanı CHP'li Alaattin Özkurnaz, yaşananlar sonrası yaptığı açıklamada, "Bu viyadük tam bir ucube. Gerçekten bir rezillik. Ama bunu bile bile yaptılar. Buraya harcanan para toplamda 30 milyon TL'yi buldu. Çanakkale Viyadüğü'nün ayaklarından da şüpheliyim, kayabilir. Çünkü şu anda yukarıdan kopan çok büyük bir kütle viyadüğün ayaklarına baskı yapıyor" dedi.

ORMAN YANDI HEYELAN ARTTI

Çanakkale merkezine bağlı Çınarlı Köyü yakınlarında, 30 Temmuz 2008 tarihindeki yangında bin 464 hektar kül oldu. Erenköy Beldesi'ne kadar uzanan yangın, Çanakkale-İzmir karayolunun yanındaki ormanı yok etti. Yemyeşil örtü yangın sonrası çıplak toprak yığını haline dönüştü. Çıplak kalan sahada heyelanlar da artmaya başladı.

KARA NOKTA KARA DELİK OLDU

Karayolları 14'üncü Bölge Müdürlüğü tarafından Birinci Kaza Kara Noktası olarak belirlenen Çanakkale-İzmir karayolunun Erenköy virajına (heyelanın yuttuğu bölüm), çare olarak Derindere Vadisi'nin içine varyant yapılması kararlaştırıldı. Sivil toplum kuruluşlarının, "Çöker" dediği varyant, 2003 yılında tüm uyarılara rağmen 45 metre derinliğindeki vadinin içine 150 bin metreküp toprakla doldurularak yapıldı. 2007'de dolgu varyant çöktü, 1 milyon lira da çöpe gitti. Varyant yapımı için kesilen 100 ağaç da kesildiğiyle kaldı.

DAVALIK OLDU

Dünya Bankası'nın, 'kara noktaların iyileştirilmesi programı' kapsamında verdiği krediyle 1 milyon TL'ye yapılan varyantının çökmesi ve devletin zarara uğratılması nedeniyle sorumlular hakkında dava açıldı. Dönemin Çanakkale Barosu Başkanı Tülay Ömercioğlu, sorumluların cezalandırılması için 27 Temmuz 2007 tarihinde savcılığa suç duyurusunda bulundu. Savcılık soruşturmanın ardından, 17 Kasım 2008 tarihinde, dönemin Karayolları yetkilileri hakkında, TCK'nın 257/2 maddesi uyarınca, 'görevi ihmal' suçundan, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları istemiyle Çanakkale 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Ancak, herkes beraat etti.

KÖPRÜLÜ VÜYADÜK DE ÇARE OLMADI

Derindere Vadisi doldurularak yapılan varyant çökünce, Çanakkale- İzmir ulaşımı yine Birinci Derece Kaza Kara Noktası olarak belirlenen eski yoldan verilmeye başlandı. Bu sırada vadiye Köprülü Viyadük yapılması kararlaştırıldı. Geçen yıl Ağustos ayında tamamlanarak hizmete açılan Köprülü Viyadük tam çözüm oldu derken, bu kez de devre dışı bırakılan eski yol intikam alırcasına viyadüğün üzerine çöktü. Şimdi Köprülü Viyadük de tehdit altında.
Google'da paylas

who over

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum: