Bayramiç'te Çevrecilerin Hukuk Zaferi




Çanakkale Valiliği`nce kent genelindeki madenlere verilen `ÇED Gerekli Değildir` kararlarına karşı Baro`nun Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu`nca açılan davalar sonuçlandı.

Mahkemenin 6 maden için iptal, 1 maden için yürütmeyi durdurma kararı vermesi çevrecileri sevindirdi.

 Kazdağları için ekoloji mücadelesi veren Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu, bir hukuk mücadelesinden daha zaferle çıkmanın mutluluğunu yaşadı. Komisyon geçen yıl, Çanakkale kent genelinde bazı firmaların, 25 hektarın altında gösterdiği maden sahaları için Valilik tarafından verilen `ÇED Gerekli Değildir` kararlarını yargıya taşıdı. Komisyon üyeleri, işletilmesi planlanan maden sahalarının aslında gösterilenden daha büyük alana sahip olduğunu ileri sürerek Çanakkale İdare Mahkemesi`ne `iptal ve yürütmeyi durdurma` davaları açtı. Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu üyeleri, Çanakkale İdare Mahkemesi`nin 6 iptal ve 1 yürütmeyi durdurma kararı verdiğini öğrenince büyük mutluluk yaşadı.

25 HEKTAR KURALI GÖZARDI EDİLMİŞ

Çanakkale Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Avukat Ali Furkan Oğuz, 1999 yılından bu yana Kazdağlarını ve yaşam alanlarını tehdit eden termik santral, vahşi madencilik projelerine karşı ekoloji mücadelelerini sürdürdüklerini söyledi. Madenlerle ilgili 2008- 2014 yılları arasında toplam 15 dava açılırken, Ekim 2014`den bu yana toplam 28 dava açtıklarını belirten Oğuz; bu rakamların son bir yıl içinde bölgedeki talanın daha fazla olduğunu açık bir şekilde gösterdiğini belirtti. Verdikleri mücadeleyi anlatan Avukat Ali Furkan Oğuz, şöyle konuştu:
"Örneğin, Yenice Yelişköy`deki maden işletme ruhsat alanı 1751.39 hektar. Bayramiç Kuşçayırı maden işletme ruhsat alanı 360.34 hektar. Karaburunlar Damları maden işletme ruhsat alanı ise 1935.85 hektar. Genişlemesi kapasite ve kapasite artırımı kaçınılmaz. İşte Mahkeme, şirketlerin aldığı ruhsat alanlarının 25 hektarın çok üzerinde olduğundan bahisle yapılan işlemin iptaline karar verdi. Yine verdiği kararlarda, Anayasa`nın 6`ıncı maddesi ile Çevre Kanunu`nun 1 ve 2`inci maddelerindeki Çevreyi Korumaya yönelik cümlelerine vurgu yaparak bu kararları verdi. Valilik bu projelere ilişkin verdiği `ÇED Gerekli Değildir` kararında, yönetmelikte yer alan 25 hektar kuralını göz ardı etmişti. Üstelik başvurularda ne madeni aranacağına dair net bir bilgi bulunmuyor. Bizim açmış olduğumuz davalar da bunlara yönelikti. Bölgemizde gerçekleştirilmesi planlanan bu vahşi madencilik projelerinin samimi olduğuna bir inancımız yok. Bu projeler Çanakkale`nin suyuna, toprağına, her şeyden önce de Kazdağları`na zarar verecek ve bizim yaşam alanlarımızı tamamen kısıtlayacak. Biz bu doğrultuda bu ekoloji mücadelesini veriyoruz. Ama açmış olduğumuz tüm davalarda gerek Kazdağları olsun, gerek bölgedeki yaşam olsun, bunlara müdahaleyi sonlandırabilmek adına bu mücadeleyi yapıyoruz."

BAZI KÖYLÜLER TEPKİLİ

Bayramiç`in Kuşçayır mevkisi sınırları içinde Park Teknik Elektrik Madencilik Tur. San. ve Tic. A.Ş. tarafından açılıp işletilmesi planlanan `Sondajlı Maden Arama` projesine köylülerde tepki gösteriyor. Bazı köylüler, sularının ve topraklarının kirleneceği gerekçesi ile madeni istemediklerini belirtirken, köyde yaşayan ve bugüne kadar sondaj işlerinde çalışanlar ise sessizliğini korudu. Kuşçayır Köyü`nde yaşayan Mehmet Ali Güneş, "Biz zamanında da burada sondaj yapılmasına karşı çıktık. Mücadele ettik, ama sondaja devam ettiler. Ben köyde maden açılmasına karşıyım" dedi.

Fatih DALDAL Bayramiç (DHA)


Google'da paylas

who over

    Blogger Comment
    Facebook Comment